ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΧΤΙΣΤΗΣ ΚΑΜΙΝΑΔΑΣ ΤΖΑΚΙΟΥ




                                   ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΧΤΙΣΤΗΣ ΚΑΜΙΝΑΔΑΣ ΤΖΑΚΙΟΥ                                   
 
 Η Κατασκευή της  καμινάδας του  τζακιού θα πρέπει να γίνεται  με τα σωστά υλικά και και εργασίες ώστε να μας  διασφαλίσει τόσο την σωστή λειτουργία του τζακιού όσο και την αντοχή της στον χρόνο και τις καιρικές συνθήκες .
Τα περισσότερα τζάκια σήμερα παραδοσιακά , προκατασκευασμένα η ενεργειακά  έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές όσο αναφορά  τις διαστάσεις της καμινάδας ( ύψος – διάμετρος ) και καλό  θα είναι να τις τηρήσουμε για την σωστή λειτουργία της εστίας μας .
Παρακάτω θα δούμε βήμα προς βήμα τον σωστό   τρόπο  κατασκευής μιας χτιστής καμινάδας με κισιρόλιθους  διπλού τοιχώματος  και οπλισμό από μπετόβεργες .



Α)     Ξετρύπημα πλάκας
Το ξετρύπημα γίνεται από το πάνω μέρος της πλάκας με σκαπτικό μηχάνημα εφόσον μετρηθεί καλά και βρεθεί το ακριβές σημείο που θα κατασκευαστεί η καμινάδα μας .    


  
 Β)     Κοπή οπλισμού της πλάκας με τροχό
Η κοπή του οπλισμού της πλάκας είναι απαραίτητη για την άνετη διέλευση του καπνού και για τον καθαρισμό της καπνοδόχου .  απαιτεί μεγάλη προσοχή και υπομονή, συνιστάτε να γίνεται από έμπειρο τεχνίτη .
Προσοχή  :    πριν τη κοπή του οπλισμού συμβουλευτείτε τον μηχανικό σας για θέματα στατικότητας      



Γ)     Τοποθέτηση σίδερων - οπλισμός καμινάδας
Τοποθετώντας  το πρώτο στοιχειό της προκατασκευασμένης καμινάδας στην ακριβή του θέση  , σημαδεύουμε καλά και ανοίγουμε με το δράπανο τέσσερις τρύπες στις προκαθορισμένες θέσεις ,  ανάλογου διάμετρου με τα σίδερα που διαθέτουμε ( Φ 10 – 12 ). Και τοποθετούμε τα σίδερα  μέσα . 


  Δ)    Χτίσιμο προκατασκευασμένων στοιχείων ελαφρού μπετόν  ( κισιρόλιθοι )
Χτίζουμε τα προκατασκευασμένα στοιχεια μας με λάσπη , περνόντας ένα -  ένα από τα σίδερα .  ανά διαστήματα ελέγχουμε  την πρόοδο της καμινάδας με αλφάδι - πήχη και διορθώνουμε αν χρειαστεί Τέλος τοποθετούμε το τσιμέντινο  καπέλο στην απόληξη της καμινάδας . 


 Ε) Σοβάντισμα  -( Πεταχτό ) -  τοποθέτηση πλέγματος
Πρίν το τελικό  σοβάτισμα η τοποθέτηση ειδικού πλέγματος στην κατασκευή μας θα αποτρέψει τυχόν σκασίματα  και ρωγμές του σοβά στις ενώσεις των δομικών υλικών.
 (Πιτσιλώντας ) με λάσπη κτισίματος  ( πεταχτό ) και εφόσον βρέξουμε καλά την κατασκευή μας κολλάμε  το  πλέγμα γύρο – γύρο ώστε να αγκαλιάσουμε την καμινάδα. 


ΣΤ ) Σοβάντισμα  - Χονδρό η  ( λάσπωμα )
Μετά την τοποθέτηση του πλέγματος είμαστε έτοιμοι για το λάσπωμα  της καμινάδας μας. η διαδικασία γίνεται με το μυστρί και την βοήθεια πήχης για το σωστό αποτέλεσμα. το υλικό που χρησιμοποιούμε είναι κοινή λάσπη κτισίματος η κάποιο έτοιμο υλικό βασικής στρώσης για σοβάτισμα . μεχρι το επόμενο στάδιο ο σοβάς θα πρέπει να μείνει και να στεγνώσει καλα . 
      


Τελικό στάδιο μάρμαρο η τελικός σοβάς –  τρίψιμο  
Το τελευταίο ( χέρι ) που θα περάσουμε την κατασκευή μας είναι το μάρμαρο για να έχουμε μια λεία και έτοιμη  επιφάνεια για βάψιμο . το υλικο που χρησιμοποιούμε είναι μάρμαρο – ασβέστης η κάποιο  έτοιμο  υλικό τελικής στρώσης σοβά που υπάρχει στο εμπόριο .
Απλώνουμε το υλικό με το μυστρί  να καλύψει  ολη την επιφάνεια και εν συνεχεία τρίβουμε με το τριβίδι μέχρι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα .



Η  καμινάδα  παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην σωστή λειτουργία του  τζακιού για αυτό το λόγο φροντίστε ο τεχνίτης που θα την κατασκευάσει να έχει τις κατάλληλες γνώσεις αλλά  και η εταιρεία που θα απευθυνθείτε για την αγορά και την  κατασκευή του τζακιού να έχει το κατάλληλη τεχνική υποδομή και  ολοκληρωμένες  λύσεις  σε  όλα τα στάδια της κατασκευής .


Με εκτίμηση
Κώστας Βασιλακάκης  -   τεχνικός ενεργειακών τζακιών   



1 σχόλιο:

  1. Γεια σας.
    Διάβασα το ενδιαφέρον άρθρο σας και θα ήθελα να σας ρωτήσω αν γνωρίζετε κάποιο τεχνίτη να μου συστήσετε για κτίσιμο καμινάδας με τον τρόπο που περιγράφετε.Βρίσκομαι περιοχη αμαρουσίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή