Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

ενεργειακα τζάκια




1. Θερμοδυναμικά ενεργειακά  τζάκια:   
Είναι οι ενεργειακές εστίες καύσης ξύλου κλειστού τύπου με πυρίμαχο τζάμι. Οι ενεργειακές εστίες μπορούν να είναι:
     
α. Μονού τοιχώματος. Εστίες κατασκευασμένες από μαντέμι.


Ο αέρας που περνάει απο τα τοιχώματα της εστία, ζεσταίνεται και ανεβαίνει ψηλά με φυσική ροή, και βγαίνει στο δωμάτιο μέσω περσίδων. Ιδανικά για τη θέρμανση ενιαίου χώρου  μέχρι 70 m².


β. Τριπλού  τοιχώματος. Τα δύο εξωτερικά τοιχώματα είναι φτιαγμένα από χάλυβα,η μαντέμι ενώ το εσωτερικό μπορεί να  είναι από χάλυβα, μαντέμι, βερμικουλίτη, κεραμικό ή πυρότουβλο.


Ο αέρας περνά ανάμεσα στα  τοιχώματα της εστίας, ζεσταίνεται, με φυσική ροή η βεβιασμένη ανεβαίνει προς τα πάνω, περνά μέσα από ειδικά διαμορφωμένους εναλλάκτες και κατευθύνεται μέσω αεραγωγών σε περσίδες, από όπου διοχετεύεται στον χώρο. Είναι υψηλής θερμαντικής ισχύς και αποδόσεις (μέχρι 85%) και μπορούν να πάρουν ανεμιστήρα και να διανέμουν τον αέρα σε ολόκληρο το σπίτι με αεραγωγούς. Ιδανικά για θέρμανση σπιτιών μέχρι 180 m².


2. Τζάκια καλοριφέρ
Είναι το δεύτερο είδος ενεργειακής εστίας.Εχουν την ίδια φιλοσοφία λειτουργείας με τα αερόθερμα αλλά αντί για αέρα ζεσταίνουν νερό. Ουσιαστικά λοιπον πρόκειται για λέβητες ξύλου. Εχουν τη δυνατότητα παραγωγής ζεστού νερού οικιακής χρήσης. Έχουν υψηλές αποδόσεις και μεγάλη θερμική ισχύ και μπορούν να θερμάνουν χώρους μέχρι 210 m².   


Ο υψηλός βαθμός απόδοσης που εξασφαλίζει η ελεγχόμενη καύση του ξύλου σ' ένα κλειστού τύπου περιβάλλον, περιορίζοντας στο ελάχιστο τις απώλειες από την καμινάδα, καθιστά τις ενεργειακές εστίες μακράν οικονομικότερες από τις συμβατικές, διασφαλίζοντας παράλληλα τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, καθώς το πυρίμαχο τζάμι επιτρέπει τη χρήση τους σε 24ώρη βάση, χωρίς να υφίσταται ανάγκη επιτήρησης. 


Διαφορές παραδοσιακού –ενεργειακού τζακιού


Συντήρηση

Το ενεργειακό τζάκι σας είναι μιά συσκευή υψηλής τεχνολογίας και χρειάζεται ανάλογη μεταχείριση.Διαβάζεται πάντα προσεκτικά το manual τού κατασκευαστή πριν την πρώτη χρήση και συμβουλευτείτε το για οποιαδήποτε απορία σας. Η συχνότητα καθαρισμού τής καμινάδας, το είδος τών ξύλων που πρέπει να καίτε, η συντήρηση τού ventillater  αναγράφονται εκεί. Οι συσκευές αυτές συνοδεύονται από εγγύηση (πενταετούς συνήθως διάρκειας) που όμως δεν σας καλύπτει σε περίπτωση κακής χρήσης.


Αγορά
Η ενεργειακή εστία είναι μιά εξαιρετική επένδυση τόσο αισθητικά όσο και ενεργειακά (καλή απόδοση καυσίμου), θέλει όμως προσεκτική επιλογή για να ικανοποιήσει τις προσωπικές μας ανάγκες γιατί είναι μιά αγορά πού κάνουμε εφάπαξ. Θα συνιστούσαμε επίσης να εμπιστευθείτε την αγορά και εγκατάσταση της εστίας σας σε μια επώνυμη, μεγάλη, αξιόπιστη εταιρεία που θα έχει τη δυνατότητα να σας παρέχει σέρβις, εγγύηση και τεχνική υποστήριξη.


Πηγή:  in.gr Δημοσίευση: 16 Νοε. 2011, 11:15





Ενεργειακά τζάκια, πόσο κοστίζουν, σε τι διαφέρουν από τα συμβατικά ;
Πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο καιρό για τα ενεργειακά τζάκια. Τα συνηθέστερα ερωτήματα αφορούν τη διαφορά μεταξύ ενός ενεργειακού τζακιού και ενός συμβατικού, το κόστος τους, και φυσικά το αν μπορούν να υποκαταστήσουν την απόδοση που προσφέρει σε ένα διαμέρισμα η κεντρική θέρμανση.
Καταρχήν, αυτό που πρέπει κανείς να ξέρει είναι πως ένα ενεργειακό τζάκι αξιοποιεί το 70-90% της θερμογόνου απόδοσης του ξύλου, έναντι μόλις 10%-15% ενός συμβατικού.
Στην αγορά τώρα, υπάρχουν πολλά είδη ενεργειακού τζακιού : Υπάρχουν για παράδειγμα τζάκια τα οποία καίνε ξύλο, άλλα που καίνε πελετ, αέριο .. Σε περίπτωση που υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης καμινάδας στην πολυκατοικία, όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές. Διαφορετικά, μπορεί κανείς να εγκαταστήσει μια μικρή καμινάδα που θα έχει έξοδος το μπαλκόνι, μόνο που σε αυτή την περίπτωση οι επιλογές ως προς το καύσιμο περιορίζονται στο πελετ και αέριο.
Μπορεί άραγε το ενεργειακό τζάκι, να υποκαταστήσει την κεντρική θέρμανση; «Ναι» απαντούν οι ειδικοί και εξηγούν πως όταν ένα τζάκι διαθέτει μεγάλες ψήκτρες περιμετρικά και η κατασκευή είναι από μαντέμι, τότε επιτυγχάνει απόδοση παρόμοια με εκείνη ενός συστήματος κεντρικής θέρμανσης. Καλύπτοντας το τζάκι εξωτερικά με τον αεροθάλαμο, εγκλωβίζουμε τον αέρα για περισσότερη ώρα, επιτυγχάνοντας θερμοκρασία άνω των 200 βαθμών. Με την πρόσθεση του μοτέρ και των αεραγωγών πετυχαίνουμε την μεταφορά του ζεστού αέρα στους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού.
Όσον αφορά στο κόστος, ρόλο παίζουν διάφοροι παράγοντες, όπως η επιλογή των υλικών, η διακόσμηση, το προϊόν καύσης κτλ. Ένα μέσο πάντως κόστος κυμαίνεται από 2.000 - 3.500 ευρώ.
Τι γίνεται όμως, αν έχουμε ήδη συμβατικό τζάκι και θέλουμε να το μετατρέψουμε σε ενεργειακό; Η μετατροπή είναι εφικτή, αλλά το κόστος δεν είναι αμελητέο και κυμαίνεται σύμφωνα με ανθρώπους του χώρου, από 1.800 ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου